You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/129348
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAmorim, Daniel Angelucci de-
dc.contributor.authorRozane, Danilo Eduardo-
dc.contributor.authorDe Souza, Henrique Antunes-
dc.contributor.authorModesto, Viviane Cristina-
dc.contributor.authorNatale, William-
dc.date.accessioned2015-10-21T20:53:48Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:08:58Z-
dc.date.available2015-10-21T20:53:48Z-
dc.date.available2016-10-25T21:08:58Z-
dc.date.issued2015-03-01-
dc.identifierhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100201&lng=pt&nrm=iso&tlng=en-
dc.identifier.citationRevista Brasileira De Fruticultura. Jaboticabal Sp: Soc Brasileira Fruticultura, v. 37, n. 1, p. 201-209, 2015.-
dc.identifier.issn0100-2945-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/129348-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/129348-
dc.description.abstractThe nutrition of the orchards is the major factor of productivity, being necessary to know the proper doses of fertilizers and their influence on fruit quality attributes for industrialization. This study evaluated the effects of different doses of nitrogen and potassium on the productivity of guava trees and also on the values of pH, soluble solids (SS), titratable acidity (TA) and pulp/kernel ratio of guavas. The experiment was conducted at Vista Alegre do Alto, SP in an irrigated 'Paluma'guava orchard, 7 years old, managed with pruning during three consecutive cycles of production. The soil of the area was dystrophic Ultisol. The experimental design was the randomized blocks, in factorial, with four nitrogen doses (0, 0.5, 1 and 2 kg of N plant(-1)) and four of potassium (0, 0.55, 1.1 and 2.2 kg of K2O plant(-1)), with three replications. Nitrogen fertilization increased productivity and the pH of the fruit, being explained by the quadratic polynomial regression models; reduced linearly the pulp/kernel ratio and do not influenced the SS and TA values. On the other hand, potassium fertilization and N x K interaction had no significant effects on productivity and the other characteristics evaluated.en
dc.description.abstractA nutrição dos pomares é fator preponderante à produtividade, sendo necessário conhecer as doses adequadas de fertilizantes e sua influência nos atributos qualitativos dos frutos para industrialização. O trabalho objetivou avaliar os efeitos de diferentes doses de nitrogênio e potássio sobre a produtividade de goiabeiras e sobre os valores de pH, conteúdo de sólidos solúveis (SS) e de acidez titulável (AT ), além da relação polpa/miolo das goiabas. O experimento foi conduzido em Vista Alegre do Alto-SP, em pomar de goiabeiras ‘Paluma’, com sete anos deidade, irrigado, manejado com podas, durante três ciclos consecutivos de produção. O solo do pomar é o Argissolo Vermelho-Amarelo distrófico. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, em esquema fatorial, com quatro doses de nitrogênio (0; 0,5; 1 e 2 kg planta-1 de N) e quatro de potássio (0; 0,55; 1,1 e 2,2 kg planta-1 de K2O), com três repetições. A adubação nitrogenada aumentou a produtividade e o pH dos frutos, sendo explicados por modelos quadráticos de regressão polinomial; diminuiu linearmente a relação polpa/miolo e não influenciou os teores de SS e de AT. Por outro lado, a adubação potássica e a interação N x K não apresentaram efeitos significativos sobre a produtividade, bem como sobre as demais características avaliadas.pt
dc.format.extent201-209-
dc.language.isopor-
dc.publisherSoc Brasileira Fruticultura-
dc.sourceWeb of Science-
dc.subjectPsidium guajavaen
dc.subjectGuavaen
dc.subjectNitrogenen
dc.subjectPotassiumen
dc.subjectPsidium guajavapt
dc.subjectGoiabapt
dc.subjectNitrogêniopt
dc.subjectPotássiopt
dc.titleAdubação nitrogenada e potássica em goiabeiras ‘paluma’: I. efeito na produtividade e na qualidade dos frutos para industrializaçãopt
dc.title.alternativeNitrogen and potassium fertilization in ‘paluma’ guava trees: I. effect on productivity and fruit quality for industrializationen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionEPAMIG Uberaba-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.contributor.institutionCNPq-
dc.contributor.institutionEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)-
dc.contributor.institutionUniv Laval-
dc.description.affiliationEPAMIG Uberaba, Uberaba, MG, Brazil-
dc.description.affiliationUNESP Registro, Sao Paulo, Brazil-
dc.description.affiliationCNPq, Brasilia, DF, Brazil-
dc.description.affiliationEmbrapa Caprinos &Ovinos, Sobral, Ceara, Brazil-
dc.description.affiliationFCAV UNESP Jaboticabal, Posgrad Depto Solos &Adubos, Jaboticabal, SP, Brazil-
dc.description.affiliationUniv Laval, Quebec City, PQ G1K 7P4, Canada-
dc.description.affiliationUnespUNESP Registro, Sao Paulo, Brazil-
dc.description.affiliationUnespFCAV UNESP Jaboticabal, Posgrad Depto Solos &Adubos, Jaboticabal, SP, Brazil-
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.1590/0100-2945-051/14-
dc.identifier.scieloS0100-29452015000100201-
dc.identifier.wosWOS:000355311700022-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileS0100-29452015000100201.pdf-
dc.relation.ispartofRevista Brasileira De Fruticultura-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.