Please use this identifier to cite or link to this item:
http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/130108
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Koch, João Fernando Albers | - |
dc.contributor.author | Esperancini, Maura Seiko Tsutsui | - |
dc.contributor.author | Barros, Margarida Maria | - |
dc.contributor.author | Carvalho, Pedro Luiz Pucci Figueiredo de | - |
dc.contributor.author | Fernandes Junior, Ademir Calvo | - |
dc.contributor.author | Teixeira, Caroline Pelegrina | - |
dc.contributor.author | Pezzato, Luiz Edivaldo | - |
dc.date.accessioned | 2015-11-03T15:29:21Z | - |
dc.date.accessioned | 2016-10-25T21:17:14Z | - |
dc.date.available | 2015-11-03T15:29:21Z | - |
dc.date.available | 2016-10-25T21:17:14Z | - |
dc.date.issued | 2014-01-01 | - |
dc.identifier | http://www.pesca.sp.gov.br/sumario40_4.php | - |
dc.identifier.citation | Boletim Do Instituto De Pesca. Sao Paulo: Inst Pesca, v. 40, n. 4, p. 605-616, 2014. | - |
dc.identifier.issn | 0046-9939 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11449/130108 | - |
dc.identifier.uri | http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/130108 | - |
dc.description.abstract | We evaluated the economic responses of Nile tilapia in the final stage (450 to 800 g) fed diets containing five levels of digestible protein (DP): 20, 23, 26, 29 and 32% and two digestible energy levels (DE): 3,000 and 3,300 kcal kg(-1) based on the sale of whole animals or fillet. This experiment was carried out into 50 m(3) net cages in an aquaculture area located in Paranapanema River, Palmital - Sao Paulo State, Brazil, from November 21st, 2010 to January 21st. Economic performance indicators were: gross revenue, partial production cost, net revenue, leveling point, balance point, benefit cost ratio and cost of feed kg(-1) gain. Twenty-nine percent of DP and 3,000 kcal DE kg(-1) diet provided better economic performance for sale of whole fish, meaning higher net revenue (R$ 23.09 net cage(-1)) and benefit cost ratio (1.08), besides the lowest balance point (R$ 3.91 kg-1). Thirty-two percent of DP and 3,000 kcal DE kg-1 diet provided the lowest cost of feed kg(-1) (R$ 2.53), leveling point (17.35 kg net cage(-1)) and balance point (R$ 13.63 kg(-1)), besides the highest benefit cost ratio (1.54) when the fish were sold in fillet form. Diets with 29% and diet with 32% digestible protein, both of them with 3,000 kcal of digestible energy kg(-1) diet provides better economic responses in Nile tilapia reared in net cages (450 to 800 g), to be sold, respectively, whole or fillets form. | en |
dc.description.abstract | Avaliaram-se as respostas econômicas da produção de tilápia-do-nilo na fase de terminação (450 a 800 g), alimentadas com dietas contendo cinco níveis de proteína digestível (PD): 20, 23, 26, 29 e 32% e dois de energia digestível (ED): 3.000 e 3.300 kcal kg-1 de dieta, com base na venda de animais inteiros ou filés. A pesquisa foi conduzida em 50 tanques-rede (1 m3), em área aquícola localizada no rio Paranapanema, Palmital-SP, Brasil, de 21 de novembro de 2010 à 21 de janeiro de 2011. Os indicadores de desempenho econômico calculados foram: receita bruta, custo de produção parcial, receita líquida, ponto de nivelamento, ponto de equilíbrio, relação benefício custo e custo da ração kg-1. A dieta contendo 29% de PD e 3.000 kcal de ED kg-1 proporcionou melhor desempenho econômico para venda de peixes inteiros, ou seja, maior receita líquida (R$ 23,09 tanque-rede-1) e relação benefício custo (1,08), além do menor ponto de equilíbrio (R$ 3,91 kg-1). A dieta com 32% de PD e 3.000 kcal de ED kg-1 possibilitou para a venda de filés o menor custo da ração kg-1 (R$ 2,53), menor ponto de nivelamento (17,35 kg tanque-rede-1) e de equilíbrio (R$ 13,63 kg-1), além da mais alta relação benefício custo (1,54). A dieta contendo 29% e a dieta contendo 32% de proteína digestível, ambas com 3.000 kcal de energia digestível kg-1 proporcionam melhores respostas econômicas de tilápias-do-nilo recriadas em tanques-rede (450 a 800 g), ao serem vendidas, respectivamente, inteiras e na forma de filés. | pt |
dc.description.sponsorship | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) | - |
dc.format.extent | 605-616 | - |
dc.language.iso | por | - |
dc.publisher | Inst Pesca | - |
dc.source | Web of Science | - |
dc.subject | Production cost | en |
dc.subject | Fish nutrition | en |
dc.subject | Oreochromis niloticus | en |
dc.subject | Gross revenue | en |
dc.subject | Benefit cost ratio | en |
dc.subject | Custo de produção | pt |
dc.subject | Nutrição de peixes | pt |
dc.subject | Oreochromis niloticus | pt |
dc.subject | Receita bruta | pt |
dc.subject | Relação benefício custo | pt |
dc.title | Avaliação econômica da alimentação de tilápias em tanques-rede com níveis de proteína e energia digestíveis | pt |
dc.title.alternative | Economic analysis of feeding tilapia in cages with digestible protein and energy levels | en |
dc.type | outro | - |
dc.contributor.institution | Universidade de São Paulo (USP) | - |
dc.contributor.institution | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
dc.description.affiliation | Universidade de São Paulo, Departamento de Zootecnia, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz | - |
dc.description.affiliationUnesp | Universidade Estadual Paulista, Departamento de Economia, Sociologia e Tecnologia, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu | - |
dc.description.affiliationUnesp | Universidade Estadual Paulista, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia de Botucatu | - |
dc.description.sponsorshipId | FAPESP: 2009/54414-5 | - |
dc.identifier.wos | WOS:000349327400011 | - |
dc.rights.accessRights | Acesso aberto | - |
dc.identifier.file | WOS000349327400011.pdf | - |
dc.relation.ispartof | Boletim Do Instituto De Pesca | - |
Appears in Collections: | Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp |
There are no files associated with this item.
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.