You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/130108
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKoch, João Fernando Albers-
dc.contributor.authorEsperancini, Maura Seiko Tsutsui-
dc.contributor.authorBarros, Margarida Maria-
dc.contributor.authorCarvalho, Pedro Luiz Pucci Figueiredo de-
dc.contributor.authorFernandes Junior, Ademir Calvo-
dc.contributor.authorTeixeira, Caroline Pelegrina-
dc.contributor.authorPezzato, Luiz Edivaldo-
dc.date.accessioned2015-11-03T15:29:21Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:17:14Z-
dc.date.available2015-11-03T15:29:21Z-
dc.date.available2016-10-25T21:17:14Z-
dc.date.issued2014-01-01-
dc.identifierhttp://www.pesca.sp.gov.br/sumario40_4.php-
dc.identifier.citationBoletim Do Instituto De Pesca. Sao Paulo: Inst Pesca, v. 40, n. 4, p. 605-616, 2014.-
dc.identifier.issn0046-9939-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/130108-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/130108-
dc.description.abstractWe evaluated the economic responses of Nile tilapia in the final stage (450 to 800 g) fed diets containing five levels of digestible protein (DP): 20, 23, 26, 29 and 32% and two digestible energy levels (DE): 3,000 and 3,300 kcal kg(-1) based on the sale of whole animals or fillet. This experiment was carried out into 50 m(3) net cages in an aquaculture area located in Paranapanema River, Palmital - Sao Paulo State, Brazil, from November 21st, 2010 to January 21st. Economic performance indicators were: gross revenue, partial production cost, net revenue, leveling point, balance point, benefit cost ratio and cost of feed kg(-1) gain. Twenty-nine percent of DP and 3,000 kcal DE kg(-1) diet provided better economic performance for sale of whole fish, meaning higher net revenue (R$ 23.09 net cage(-1)) and benefit cost ratio (1.08), besides the lowest balance point (R$ 3.91 kg-1). Thirty-two percent of DP and 3,000 kcal DE kg-1 diet provided the lowest cost of feed kg(-1) (R$ 2.53), leveling point (17.35 kg net cage(-1)) and balance point (R$ 13.63 kg(-1)), besides the highest benefit cost ratio (1.54) when the fish were sold in fillet form. Diets with 29% and diet with 32% digestible protein, both of them with 3,000 kcal of digestible energy kg(-1) diet provides better economic responses in Nile tilapia reared in net cages (450 to 800 g), to be sold, respectively, whole or fillets form.en
dc.description.abstractAvaliaram-se as respostas econômicas da produção de tilápia-do-nilo na fase de terminação (450 a 800 g), alimentadas com dietas contendo cinco níveis de proteína digestível (PD): 20, 23, 26, 29 e 32% e dois de energia digestível (ED): 3.000 e 3.300 kcal kg-1 de dieta, com base na venda de animais inteiros ou filés. A pesquisa foi conduzida em 50 tanques-rede (1 m3), em área aquícola localizada no rio Paranapanema, Palmital-SP, Brasil, de 21 de novembro de 2010 à 21 de janeiro de 2011. Os indicadores de desempenho econômico calculados foram: receita bruta, custo de produção parcial, receita líquida, ponto de nivelamento, ponto de equilíbrio, relação benefício custo e custo da ração kg-1. A dieta contendo 29% de PD e 3.000 kcal de ED kg-1 proporcionou melhor desempenho econômico para venda de peixes inteiros, ou seja, maior receita líquida (R$ 23,09 tanque-rede-1) e relação benefício custo (1,08), além do menor ponto de equilíbrio (R$ 3,91 kg-1). A dieta com 32% de PD e 3.000 kcal de ED kg-1 possibilitou para a venda de filés o menor custo da ração kg-1 (R$ 2,53), menor ponto de nivelamento (17,35 kg tanque-rede-1) e de equilíbrio (R$ 13,63 kg-1), além da mais alta relação benefício custo (1,54). A dieta contendo 29% e a dieta contendo 32% de proteína digestível, ambas com 3.000 kcal de energia digestível kg-1 proporcionam melhores respostas econômicas de tilápias-do-nilo recriadas em tanques-rede (450 a 800 g), ao serem vendidas, respectivamente, inteiras e na forma de filés.pt
dc.description.sponsorshipFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
dc.format.extent605-616-
dc.language.isopor-
dc.publisherInst Pesca-
dc.sourceWeb of Science-
dc.subjectProduction costen
dc.subjectFish nutritionen
dc.subjectOreochromis niloticusen
dc.subjectGross revenueen
dc.subjectBenefit cost ratioen
dc.subjectCusto de produçãopt
dc.subjectNutrição de peixespt
dc.subjectOreochromis niloticuspt
dc.subjectReceita brutapt
dc.subjectRelação benefício custopt
dc.titleAvaliação econômica da alimentação de tilápias em tanques-rede com níveis de proteína e energia digestíveispt
dc.title.alternativeEconomic analysis of feeding tilapia in cages with digestible protein and energy levelsen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade de São Paulo (USP)-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationUniversidade de São Paulo, Departamento de Zootecnia, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Economia, Sociologia e Tecnologia, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia de Botucatu-
dc.description.sponsorshipIdFAPESP: 2009/54414-5-
dc.identifier.wosWOS:000349327400011-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileWOS000349327400011.pdf-
dc.relation.ispartofBoletim Do Instituto De Pesca-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.