You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/132432
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPrata, Luiz Francisco [UNESP]-
dc.contributor.authorMendes, Paulo Vinícius da Costa-
dc.date.accessioned2016-01-12T15:43:57Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:25:50Z-
dc.date.available2016-01-12T15:43:57Z-
dc.date.available2016-10-25T21:25:50Z-
dc.date.issued2015-12-18-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/132432-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/132432-
dc.description.abstractBrazil is the largest exporter and third largest producer of broiler chickens, prominent position due to the meet the demands of consumers markets with incisive requirements, with investments in environmental sustainability and animal welfare. The countries of Islam have considerable importance for Brazilian exports. This study aimed to assess blood cortisol and chicken carcass quality slaughtered by the Halal method - own service this market without stunning, as required by Islam and compare them to numb by electro, according to humanitarian normal slaughter. Serum levels of blood cortisol using a commercial kit was performed in chickens slaughtered in fridge with SIF in the southwest region of the state of Goiás, to assess the immediate stress, ie at the time of slaughter, and the experimental design was completely randomized. Also evaluated the quality of animal housing slaughtered by both methods, trying to identify skin changes, attachments, muscles, bones and joints that show non-compliance with the animal welfare standards, depreciating therefore the carcass quality. It was found that there was a statistical difference between the different methods of slaughter, presenting a lower stress level of the animals, the method Halal and higher quality castings with the use of prior stunning for electro, followed by automatic sangria. We conclude that the animal welfare point of view, both slaughter methods still offer challenges to be understood and overcome. The traditional method of killing seems to take better account of animal welfare provisions due to the use of stunning animals, although a number of tecnopatias can depreciate the quality of carcasses.en
dc.description.abstractO Brasil é o maior exportador e terceiro maior produtor de frangos de corte, posição de destaque decorrente do atendimento das demandas de mercados consumidores que possuem exigências incisivas, com investimentos em sustentabilidade ambiental e bem-estar animal. Os países de religião islâmica têm considerável importância para as exportações brasileiras. Este trabalho teve por objetivo avaliar o cortisol sanguíneo e a qualidade da carcaça de frangos abatidos pelo método Halal – próprio ao atendimento desse mercado, sem insensibilização, conforme requerido pela religião islâmica e compará-los aos insensibilizados por eletronarcose, de acordo com normais humanitárias de abate. Foram realizadas dosagens séricas de cortisol sanguíneo utilizando kit comercial, em frangos abatidos em frigorífico com SIF na região sudoeste do estado de Goiás, para avaliar o estresse imediato, ou seja, no momento do abate, e o delineamento experimental foi inteiramente casualizado. Avaliou-se também a qualidade de carcaça dos animais abatidos por ambos os métodos, procurando identificar alterações da pele, anexos, musculatura, ossos e articulações que evidenciem o não atendimento das normas de bem-estar animal, depreciando, portanto a qualidade da carcaça. Verificou-se que houve diferença estatística entre os diferentes métodos de abate, evidenciando menor nível de estresse dos animais, pelo método Halal e superior qualidade de carcaças com a utilização de prévia insensibilização por eletronarcose, seguido de sangria automática. Conclui-se que do ponto de vista de bem-estar animal, ambos os métodos de abate ainda oferecem desafios a serem compreendidos e superados. O método tradicional de abate parece atender mais adequadamente os preceitos de bem-estar animal devido o emprego da insensibilização dos animais, embora uma série de tecnopatias possa depreciar a qualidade de carcaças.pt
dc.language.isopor-
dc.publisherUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.subjectAnimal welfareen
dc.subjectChickenen
dc.subjectCortisolen
dc.subjectHalalen
dc.subjectElectroen
dc.subjectCarcass qualityen
dc.subjectBem-estar animalpt
dc.subjectFrangopt
dc.subjectCortisolpt
dc.subjectHalalpt
dc.subjectEletronarcosept
dc.subjectQualidade de carcaçapt
dc.titleCortisol sanguíneo e qualidade de carcaças de frangos abatidos pelo método halal ou com insensibilização por eletronarcosept
dc.title.alternativeBlood cortisol and carcass quality of broilers slaughtered by halal method or stunned by electronarcosisen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.aleph000864199pt
dc.identifier.capes33004102072P9-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.