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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/1347
Title: 
Solubilization of CaHPO4 and AlPO4 by Aspergillus niger in culture media with different carbon and nitrogen sources
Other Titles: 
Solubilização de CaHPO4 e AlPO4 por Aspergillus niger em meio de cultura com diferentes fontes de carbono e nitrogênio
Author(s): 
Institution: 
Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
1517-8382
Sponsorship: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Abstract: 
  • A solubilização de fosfatos inorgânicos por microrganismos disponibiliza fosfato para a nutrição das plantas e aumenta seu crescimento. A solubilização de CaHPO4 (Ca-P) e AlPO4 (Al-P) por Aspergillus niger na presença de várias fontes de carbono e de nitrogênio foi estudada. A solubilização de Ca-P foi aumentada quando as fontes de carbono foram manitol, maltose, galactose e glicose (nesta ordem). Galactose, sacarose e maltose foram as fontes de carbono que aumentaram a solubilização de Al-P. Maior crescimento, produção de ácidos e diminuição do pH foram obtidos em meio contendo Al-P do que Ca-P, porém, a quantidade de fosfato solubilizado foi apenas 12% maior. A solubilização dos fosfatos foi relacionada à produção de ácidos, diminuição do pH e crescimento do fungo no meio de cultura. Resultados de um estudo conduzido sob condições abióticas mostraram que os ácidos orgânicos solubilizaram mais Ca-P do que Al-P. Avaliando-se o efeito da fonte de N, a solubilização de Ca-P ou Al-P decresceu na seguinte ordem: glicina > NH4Cl > NaNO3 ou NH4NO3 > Uréia > (NH4)2SO4, respectivamente. As fontes de N amoniacal (NH4+-N) foram as mais efetivas na produção de ácidos e diminuição do pH.
  • The solubilization of inorganic phosphates by microorganisms supplies phosphates for plant nutrition and increases their growth. The solubilization of CaHPO4 (Ca-P) and AlPO4 (Al-P) by Aspergillus niger using several carbon and nitrogen sources was studied. Solubilization of Ca-P was enhanced when the carbon sources were mannitol, maltose, galactose and glucose (in that order). Galactose, sucrose and maltose were the carbon sources that enhanced the solubilization of Al-P. More extensive growth, acid production, and decrease in pH were obtained in the Al-P medium than in the Ca-P medium, however, the quantity of solubilized phosphate was 12% less. Phosphate solubilization was related to acid production, pH drop and fungal growth in the culture medium. The results of a study carried out under abiotic conditions showed that organic acids solubilize more Ca-P than Al-P. Evaluating the effect of the nitrogen source, the solubilization of Ca-P or Al-P decreased in the following order: glycine > NH4Cl > NaNO3 and NH4NO3 > urea > (NH4)2SO4, respectively. Ammoniacal nitrogen (NH4+-N) sources were the most effective in the production of acids and in lowering of the pH.
Issue Date: 
1-Dec-2006
Citation: 
Brazilian Journal of Microbiology. Sociedade Brasileira de Microbiologia, v. 37, n. 4, p. 434-438, 2006.
Time Duration: 
434-438
Publisher: 
Sociedade Brasileira de Microbiologia
Keywords: 
  • Nutrition
  • Phosphorus
  • phosphate source
  • Phosphate solubilization
  • titratable acidity
  • Acidez titulável
  • fonte de fosfato
  • Fósforo
  • Nutrição
  • Solubilização de fosfato
Source: 
http://dx.doi.org/10.1590/S1517-83822006000400006
URI: 
http://hdl.handle.net/11449/1347
Access Rights: 
Acesso aberto
Type: 
outro
Source:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/1347
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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