You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/135242
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorMonteiro, Marco Aurélio Alvarenga-
dc.contributor.authorVaz, Ednilson Luiz Silva-
dc.contributor.authorSampaio, Matheus De Moura-
dc.contributor.authorCodaro, Eduardo Norberto-
dc.contributor.authorAcciari, Heloisa Andréa-
dc.date.accessioned2016-03-02T13:00:20Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:32:13Z-
dc.date.available2016-03-02T13:00:20Z-
dc.date.available2016-10-25T21:32:13Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.5007/2175-7941.2013v30n3p566-
dc.identifier.citationCaderno Brasileiro de Ensino de Física, v. 30, n. 3, p. 566/3-578, 2013.-
dc.identifier.issn2175-7941-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/135242-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/135242-
dc.description.abstractThe development of the National Curriculum Parameters for High School (PCN) is established from a logic in which the disciplines are integrated and coordinated in order to promote interdisciplinarity. However, there are few didactic-pedagogic activities that enable teachers in practice to reach this goal. In this paper, we propose an experimental activity to be used with High School students, addressing the concept of viscosity from an interdisciplinary perspective between the disciplines of Physics and Chemistry. For that purpose, flow times of sucrose solutions of different concentrations will be measured in a glass Ford and these data will be used to construct a calibration curve, which will be used to determine the concentration of sucrose in artificial flavor syrup of gooseberry.en
dc.description.abstractOs Parâmetros Curriculares Nacionais para o Ensino Médio propõem que o desenvolvimento curricular se estabeleça a partir de uma lógica na qual as disciplinas estejam integradas e articuladas de modo a favorecer a interdisciplinaridade. Contudo, são poucas as atividades de caráter didático-pedagógicas que possibilitam aos professores, na prática, a concretizarem esse objetivo. Neste trabalho, propõe-se uma atividade experimental para ser desenvolvida com alunos do Ensino Médio, abordando o conceito de viscosidade a partir de uma perspectiva interdisciplinar entre as discipli-nas de Física e Química. Para tal fim, os tempos de escoamento de soluções de sacarose de diferentes concentrações serão medidos em um copo Ford e os dados obtidos serão usados para a constru- ção de uma curva de calibração, que será usada para medir a concentração de sacarose no xarope artificial.pt
dc.format.extent566/3-578-
dc.language.isopor-
dc.sourceCurrículo Lattes-
dc.subjectViscosityen
dc.subjectSucroseen
dc.subjectInterdisciplinarityen
dc.subjectViscosidadept
dc.subjectSacarosept
dc.subjectInterdisciplinaridadept
dc.titleDeterminação de sacarose no xarope artificial de groselha por medidas de viscosidade: uma abordagem interdisciplinarpt
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Engenharia de Guaratinguetá, Guaratinguetá, Av. Dr. Ariberto Pereira da Cunha, 333, Portal das Colinas, CEP 12516410, SP, Brasil-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Engenharia de Guaratinguetá, Guaratinguetá, Av. Dr. Ariberto Pereira da Cunha, 333, Portal das Colinas, CEP 12516410, SP, Brasil-
dc.identifier.doi10.5007/2175-7941.2013v30n3p566-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileISSN2175-7941-2013-30-03-5663-578.pdf-
dc.relation.ispartofCaderno Brasileiro de Ensino de Física-
dc.identifier.orcid0000-0002-1648-2281pt
dc.identifier.lattes0143498612781228-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.