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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137077
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DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSilva, João Luiz Aleixo-
dc.contributor.authorFarias, Alexandre de-
dc.contributor.authorBovi, Thais de Souza-
dc.contributor.authorDib, Ana Paula da Silva-
dc.contributor.authorBarreto, Lidia Maria Ruv Carelli-
dc.contributor.authorOrsi, Ricardo de Oliveira-
dc.date.accessioned2016-04-01T18:44:04Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:36:30Z-
dc.date.available2016-04-01T18:44:04Z-
dc.date.available2016-10-25T21:36:30Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.5380/avs.v18i2.28919-
dc.identifier.citationArchives of Veterinary Science, v. 18, n. 2, p. 64-70, 2013.-
dc.identifier.issn1517-784X-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/137077-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137077-
dc.description.abstractThe present study had as objective contribute to the characterization of beekeeping in the Pernambuco State and evaluate the physical-chemical quality of the honeys produced in the region. For this, was applied a directed formulary to the representative organ of beekeeping class aboutthe productives and technicals aspects of beekeepers. Was obtained 14 samples of honey by Apis mellifera africanized, stored in sterile plastic vessels was sent to the Beekeeping Products Quality Control Laboratory (CEA-UNITAU). Was observed that the most of beekeepers have of 50 to 100 hives (57,14%), 28,57% of 100 to 200 hives and 14,28% more than 500 hives, being that 85,71% produce 30 to 50 kg honey/hives/flowering. All use the standard hive Langstroth and 85,71% obtain their swarm by capture. About the physical-chemical quality of the honey, was observed that moisture content varied from 18,2% to 22,0%, with mean value of 19,80±1,11; the water activity varied from 0,70 to 0,84 aw, with mean value of 0,79±0,05 aw; the total acidity was 24,91±8,99 meq/kg and the average index of hydroxymethylfurfural was 16,32±17,88 meq/kg. The results obtained are according to the quality limits established by the brazilian legislation, excepted the water activity that exceeded the maximum limit of 0,65 aw. The datasobtained in this paper shows the development of beekeeping in Pernambuco State and the honey presents nice quality.en
dc.description.abstractO presente estudo teve por objetivos contribuir com a caracterização da produção apícola no Estado de Pernambuco e avaliar a qualidade físico-química de méis produzidos na região. Para isto, aplicou-se um formulário dirigido ao órgão representativo da classe apícola sobre aspectos produtivos e técnicos dos apicultores. Foram obtidas 14 amostras de mel de abelhas Apis mellifera africanizadas, acondicionadas em recipientes plásticos estéreis e encaminhadas ao Laboratório de Controle de Qualidade de Produtos Apícolas (CEA-UNITAU). Observou-se que a maioria dos apicultores possui de 50 a 100 colmeias (57,14%), 28,57% de 100 a 200 colmeias e 14,28% mais de 500 colmeias, sendo que 85,71% produzem de 30 a 50 kg mel/colmeia/florada. Todos utilizam a colmeia padrão Langstroth e 85,71% adquirem seus enxames por meio de captura. Com relação à qualidade físico-química do mel, observou-se que os teores de umidade variaram de 18,2% a 22,0%, com valor médio de 19,80±1,11; a atividade de água variou de 0,70 a 0,84 aw, com valor médio de 0,79±0,05aw;a acidez total foi de 24,91±8,99 meq/kg e o índice médio de hidroximetilfurfural foi de 16,32±17,88 meq/kg. Os resultados obtidos encontram-se dentro dos limites de qualidade estabelecidos pela legislação brasileira, exceto a atividade de água que excedeu o limite máximo de 0,65 aw. Os dados obtidos neste trabalho demonstram desenvolvimento da apicultura no Estado do Pernambuco e que o mel produzido apresenta boa qualidade.pt
dc.format.extent64-70-
dc.language.isopor-
dc.sourceCurrículo Lattes-
dc.subjectBeekeepingen
dc.subjectHoneyen
dc.subjectProductivityen
dc.subjectQualityen
dc.subjectApiculturapt
dc.subjectMelpt
dc.subjectProdutividadept
dc.subjectQualidadept
dc.titleCaracterização da produção e qualidade físico-química de méis produzidos no Estado de Pernambucopt
dc.title.alternativeProduction and physical-chemical characterization of honey produced in Pernambuco Stateen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade de Taubaté (UNITAU)-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationUniversidade de Taubaté (UNITAU)-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Produção e Exploração Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia de Botucatu, Botucatu, Distrito de Rubiao Júnior s/n, Rubiâo Júnior, CEP 18618-000, SP, Brasil-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Produção e Exploração Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia de Botucatu, Botucatu, Distrito de Rubiao Júnior s/n, Rubiâo Júnior, CEP 18618-000, SP, Brasil-
dc.identifier.doi10.5380/avs.v18i2.28919-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileISSN1517-784X-2013-18-02-64-70.pdf-
dc.relation.ispartofArchives of Veterinary Science-
dc.identifier.lattes9475664563362949-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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