You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137211
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorFigueira, Ricardo-
dc.contributor.authorNogueira, Andressa Milene Parente-
dc.contributor.authorVenturini Filho, Waldemar Gastoni-
dc.contributor.authorDucatti, Carlos-
dc.contributor.authorMischan, Martha Maria-
dc.date.accessioned2016-04-01T18:44:42Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:36:49Z-
dc.date.available2016-04-01T18:44:42Z-
dc.date.available2016-10-25T21:36:49Z-
dc.date.issued2010-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.4260/BJFT2010130200020-
dc.identifier.citationBrazilian Journal of Food Technology, v. 13, n. 2, p. 147-155, 2010.-
dc.identifier.issn1981-6723-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/137211-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137211-
dc.description.abstractThe aims of this work were to develop the isotope analysis method to quantify the carbon of the C3 photosynthetic cycle in commercial grape juices, and to measure the minimum C3 source percentage based on Brazilian legislation, in order to identify beverages that do not conform with the Ministry of Agriculture, Livestock and Food Supply (MAPA/Brazil). The juices were produced in a laboratory according to Brazilian law. Adulterated juices were also produced with a quantity of cane sugar above that established by MAPA. In the isotope analyses, the relative isotopic enrichment of the grape juices and their purified sugar fractions were measured. From these results the amount of C3 source was estimated by means of the isotopic dilution equation. To determine the existence of adulteration in commercial juices, the minimum C3 source percentage had to be measured according to Brazilian law. Seventeen commercial brands of juice were analyzed and three were not in accordance with MAPA legislation. The methodology developed proved to be efficient in quantifying the carbon of C3 origin in commercial grape juices.en
dc.description.abstractOs objetivos deste trabalho foram desenvolver o método de análise isotópica para quantificar o carbono do ciclo fotossintético C3 em sucos de uva comerciais e mensurar a percentagem de fonte C3 mínima, baseada na legislação brasileira, para identificar as bebidas que não estavam em conformidade com o Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA). Os sucos foram produzidos em laboratório conforme a legislação brasileira. Também foram produzidos sucos com quantidade de açúcar de cana acima do estabelecido pelo MAPA. Nas análises isotópicas, foi mensurado o enriquecimento isotópico relativo dos sucos de uva e de sua fração açúcar purificado. A partir desses resultados, foi estimada a quantidade de fonte C3 por meio da equação da diluição isotópica. Para determinar a existência de adulteração nos sucos comerciais, foi necessário calcular a percentagem de fonte C3 mínima de acordo com a legislação brasileira. Dezessete marcas de sucos foram analisadas e três não estavam em acordo com as determinações do MAPA. A metodologia desenvolvida provou ser eficiente para quantificar o carbono de origem C3 em sucos uva comerciais.pt
dc.description.sponsorshipConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
dc.description.sponsorshipFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
dc.format.extent147-155-
dc.language.isopor-
dc.sourceCurrículo Lattes-
dc.subjectQualityen
dc.subjectLegislationen
dc.subjectFruit beverageen
dc.subjectVitis ssp.en
dc.subjectIRMSen
dc.subjectCarbon-13en
dc.subjectQualidadept
dc.subjectAdulteraçãopt
dc.subjectBebida de frutapt
dc.subjectVitis ssp.pt
dc.subjectIRMSpt
dc.subjectCarbono-13pt
dc.titleMétodo de análise isotópica (δ13C) e quantificação da percentagem de fonte C3 em sucos de uva comerciaispt
dc.title.alternativeIsotope analysis (δ13C) method and quantification of percent C3 sources in commercial grape juicesen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Física e Biofísica, Instituto de Biociências de Botucatu-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Horticultura, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Bioestatístca, Instituto de Biociências de Botucatu-
dc.description.sponsorshipIdCNPq: 505031/2008-6-
dc.description.sponsorshipIdFAPESP: 2009/51661-1-
dc.identifier.doi10.4260/BJFT2010130200020-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileISSN1981-6723-2010-13-02-147-155.pdf-
dc.relation.ispartofBrazilian Journal of Food Technology-
dc.identifier.lattes2820656774321997-
dc.identifier.lattes4801252658451102-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.