You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137374
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorTurco, Patrícia Helena Nogueira-
dc.contributor.authorEsperancini, Maura Seiko Tsutsui-
dc.contributor.authorBueno, Osmar de Carvalho-
dc.contributor.authorCaiado, Júlia-
dc.contributor.authorOliveira, Marli Dias Mascarenhas-
dc.date.accessioned2016-04-01T18:45:24Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:37:13Z-
dc.date.available2016-04-01T18:45:24Z-
dc.date.available2016-10-25T21:37:13Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifierhttp://www.iea.sp.gov.br/out/LerTexto.php?codTexto=12399-
dc.identifier.citationInformações Econômicas, v. 42, n. 3, p. 32, 2012.-
dc.identifier.issn0100-4409-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/137374-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137374-
dc.description.abstractAimed at satisfying a market niche, organic coffee production is a competitiveness-oriented system because it has less input costs and higher income. This study estimates the system’s economic efficiency, using production costs end gross income as economic input and output. This model was designed from original survey data, reported by a sample of producers in different stages of production, which enabled the development of average technical coefficients. Results show that annual gross income exceeds operating costs by 21%, pointing therefore to an economically efficient system.en
dc.description.abstractO sistema de produção de café orgânico é uma alternativa que busca a competitividade, pois minimiza gastos com insumos e proporciona maiores rendas ao atender a um mercado específico. Este estudo estima a eficiência econômica do sistema, utilizando custos de produção e renda bruta como input e output econômico. Foi delineado um sistema de produção a partir de levantamento de dados, informados por uma amostra de produtores em diferentes estágios de produção, sendo elaborada uma matriz de coeficientes técnicos médios. Os resultados mostram que a receita bruta anual equivalente supera o custo anual equivalente em 21%, caracterizando um sistema economicamente eficiente.pt
dc.format.extent32-39-
dc.language.isopor-
dc.sourceCurrículo Lattes-
dc.subjectOrganic coffeeen
dc.subjectEconomic efficiencyen
dc.subjectProduction systemen
dc.subjectCafé orgânicopt
dc.subjectEficiência econômicapt
dc.subjectSistema de produçãopt
dc.titleEficiência econômica no sistema de café orgânico: estudo de caso dos cooperados da COOPFAMpt
dc.title.alternativeEconomic efficiency in the organic coffee system: a case study of COOPFAM’s membersen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionAgência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios (APTA)-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Economia, Sociologia e Tecnologia, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu-
dc.rights.accessRightsAcesso restrito-
dc.relation.ispartofInformações Econômicas-
dc.identifier.lattes2259986546265579-
dc.identifier.lattes8814823545159504-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.