You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137397
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSilva, Alexsandro Oliveira da-
dc.contributor.authorKlar, Antonio Evaldo-
dc.contributor.authorSilva, Enio Farias de França e-
dc.date.accessioned2016-04-01T18:45:29Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:37:16Z-
dc.date.available2016-04-01T18:45:29Z-
dc.date.available2016-10-25T21:37:16Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifierhttp://www.seer.ufv.br/seer/index.php/reveng/article/view/391-
dc.identifier.citationEngenharia na Agricultura, v. 21, n. 03, p. 271-279, 2013.-
dc.identifier.issn1414-3984-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/137397-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137397-
dc.description.abstractThe use of low quality water for agriculture should be performed with care to avoiding excessive accumulation of salts in the soil so not to harm crop development. In order to evaluate the performance of beets under the infl uence of low water quality, an experiment was conducted in a greenhouse of the Department of Agricultural Engineering, Universidade Estadual Paulista in Botucatu, Brazil, from April to July 2012. We used the beet (Beta vulgaris L.) in a completely randomized design with 6 treatments and 5 replications, totaling 30 plots. Treatments consisted of NaCl solutions at different concentrations (2.0, 3.0, 4.0, 5.0 and 6.0 dS m-1) plus a control treatment corresponding to water with no additional salt and electrical conductivity of roughly 0.26 dS m-1. Variables evaluated were total production, commercial production, plant height, number of plants and root diameter. Production of the beet crop was affected by the increasing salinity of irrigation water, characterized by reduced root production of the beets. Total and commercial production showed reductions of 8.82 and 12.2% in accordance with the unit increase of salinity.en
dc.description.abstractA utilização de água de qualidade inferior para a agricultura deve ser realizada com devido cuidado evitando-se o acúmulo excessivo de sais no solo para não prejudicar o desenvolvimento das culturas. Com o objetivo de avaliar o desempenho da cultura da beterraba sob o efeito de águas de qualidade inferior, realizou-se um experimento em casa de vegetação do Departamento de Engenharia Rural da Universidade Estadual Paulista, Botucatu, SP, no período de abril a julho de 2012. Utilizou-se a cultura da beterraba (Beta vulgaris L.) em delineamento experimental inteiramente casualizado, com 6 tratamentos e 5 repetições, totalizando 30 parcelas. Os tratamentos consistiram de soluções de NaCl de diferentes condutividades elétricas (2,0; 3,0; 4,0; 5,0 e 6,0 dS m-1) além de um tratamento testemunha correspondente a água sem adição de sal com condutividade elétrica em torno de 0,26 dS m-1. Avaliaram-se as variáveis, produção total, produção comercial, altura das plantas, número de plantas e diâmetro da raiz. A produção da cultura foi prejudicada pelo aumento da salinidade da água de irrigação, caracterizando redução na produção das raízes da cultura. A produção total e comercial apresentaram uma de redução de 8,82 e 12,2% de acordo com o aumento unitário da salinidade do solo.pt
dc.format.extent271-279-
dc.language.isopor-
dc.sourceCurrículo Lattes-
dc.subjectBeta vulgaris L.en
dc.subjectElectrical conductivityen
dc.subjectEvapotranspirationen
dc.subjectBeta vulgaris L.pt
dc.subjectCondutividade elétricapt
dc.subjectEvapotranspiraçãopt
dc.titleProdução da cultura da beterraba irrigada com água salina.,pt
dc.title.alternativeBeet production with salt water irrigationen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.contributor.institutionUniversidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE)-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Departamento de Engenharia Rural, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Botucatu, Unesp-Faculdade de Ciências Agronômicas - Dep. Engenharia Rural, Fazenda Lageado, CEP 18603-970, SP, Brasil-
dc.description.affiliationUniversidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE)-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Engenharia Rural, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Botucatu, Unesp - Faculdade de Ciências Agronômicas - Dep. Engenharia Rural, Fazenda Lageado, CEP 18603-970, SP, Brasil-
dc.rights.accessRightsAcesso restrito-
dc.relation.ispartofEngenharia na Agricultura-
dc.identifier.lattes9281484833327774-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.