You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137492
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorDiniz, Ana Paola Castro-
dc.contributor.authorFigueira, Ricardo-
dc.contributor.authorVenturini Filho, Waldemar Gastoni-
dc.date.accessioned2016-04-01T18:45:56Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:37:29Z-
dc.date.available2016-04-01T18:45:56Z-
dc.date.available2016-10-25T21:37:29Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2013v28n1p47-51-
dc.identifier.citationEnergia na Agricultura, v. 28, n. 1, p. 47-51, 2013.-
dc.identifier.issn1808-8759-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/137492-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137492-
dc.description.abstractThe objective of this work was to calculate the energetic values in passion fruit commercial beverages (whole juices, reconstituted juices, tropical juices, and nectars) by their centesimal composition. Then, the energetic values were compared to the caloric values as described on the nutritional facts from the beverageslabels. Analyses of moisture, protein, lipids, ashes, and carbohydrates were done in 25 commercialbeverages samples. In order to calculate the energetic value of each sample, the following conversion factors were used: 4 kcal.g-1 for carbohydrates, 4 kcal.g-1 for proteins and 9 kcal.g-1 for lipids. To allow the comparison of the results, the energetic values printed on the labels were converted into kcal.100g-1 usingthe beverages density. Overall, the commercial beverages calculated energetic values were similar to the nutritional facts.en
dc.description.abstractO objetivo deste trabalho foi calcular o valor energético de bebidas comerciais de maracujá (suco integral, suco reconstituído, suco tropical e néctar) através da composição centesimal e comparar aos valores calóricos descritos nas informações nutricionais dos rótulos das bebidas. Foram feitas análises de umidade, proteínas, lipídeos, cinzas e carboidratos em 25 amostras de bebidas comerciais. Para o cálculo do valor calórico foram utilizados os seguintes fatores de conversão: 4 kcal.g-1 para carboidratos, 4 kcal.g-1 para proteínas e 9 kcal.g-1 para lipídeos. Os valores expressos nos rótulos foram convertidos em kcal.100g-1 (através da densidade das bebidas) para possibilitar a comparação dos resultados. De maneira geral, os valores energéticos dos produtos comerciais avaliados foram coincidentes com os informados em seus rótulos.pt
dc.format.extent47-51-
dc.language.isopor-
dc.sourceCurrículo Lattes-
dc.subjectJuiceen
dc.subjectNectaren
dc.subjectCaloric valueen
dc.subjectSucopt
dc.subjectNéctarpt
dc.subjectValor calóricopt
dc.titleDeterminação do valor energético em bebidas de maracujápt
dc.title.alternativeEnergetic value determination of passion fruit beveragesen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, Brasil-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, Brasil-
dc.identifier.doi10.17224/EnergAgric.2013v28n1p47-51-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.relation.ispartofEnergia na Agricultura-
dc.identifier.lattes2160995223296499-
dc.identifier.lattes4065105014625753-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.