You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137726
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSimon, Juliana Wagner-
dc.contributor.authorVieites, Rogério Lopes-
dc.date.accessioned2016-04-01T18:47:00Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:38:03Z-
dc.date.available2016-04-01T18:47:00Z-
dc.date.available2016-10-25T21:38:03Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.17224/EnergAgric.2014v29n3p213-219-
dc.identifier.citationEnergia na Agricultura, v. 29, n. 3, p. 213-219, 2014.-
dc.identifier.issn1808-8759-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/137726-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137726-
dc.description.abstractThis study aimed the avocado ‘Hass’ conservation with the use of radiation. We performed two experiments: Experiment I – fruits irradiated with different doses of cobalt-60 gamma irradiation(0,0; 0,2; 0,4; 0,6 e 1,0 kGy); Experiment II – fruit irradiated by electron accelerator in different doses (0,0; 0,48; 0,8; 1,12 e 1,45 MeV), both maintained at room temperature of 21±1 °C and at relative humidity of 79±5 %. Antioxidant capacity, total phenolic compounds, fresh weight loss, and respiration rate evaluation were performed every three days for 12 days. The experimental design was completely randomized with three replicates per treatment. For statistical analysis, the Tukey test at 5% probability was employed. Under the conditions in which the experiments were performed, the results showed that the gamma radiation use retained the fruits for 12 days, regardless the doses applied. The radiation by electron accelerator use also promote the fruits preservation, regardless the doses employed.en
dc.description.abstractO presente trabalho teve como objetivo a conservação do abacate ‘Hass’ com uso da radiação. Foram realizados dois experimentos: Experimento I – frutos irradiados em diferentes doses de irradiação gama de cobalto 60 (0,0; 0,2; 0,4; 0,6 e 1,0 kGy); Experimento II – frutos irradiados por acelerador de elétrons em diferentes doses (0,0; 0,48; 0,8; 1,12 e 1,45 Mev) ambos mantidos sob temperatura ambiente 21±1 ºC e 70±5% UR. Foram realizadas análises de capacidade antioxidante, compostos fenólicos totais, perda de massa fresca e respiração a cada três dias, durante 12 dias. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, com três repetições por tratamento. Para análise estatística o Teste de Tukey a 5% de probabilidade foi utilizado. Nas condições em que os experimentos foram realizados, os resultados permitiram concluir que o uso da radiação gama conservou os frutos por 12 dias independentes das doses aplicadas. O uso da radiação por acelerador de elétrons também favoreceu a conservação dos frutos independente da dose utilizada.pt
dc.format.extent213-219-
dc.language.isopor-
dc.sourceCurrículo Lattes-
dc.subjectPersea americana Millen
dc.subjectGamma radiationen
dc.subjectElectron acceleratoren
dc.subjectPersea americana Millpt
dc.subjectRadiação gamapt
dc.subjectAcelerador de elétronspt
dc.titleQualidade pós-colheita de abacates "hass" mantidos em temperatura ambiente e tratados com diferentes radiaçõespt
dc.title.alternativePost-harvest quality of avocado 'hass' held in ambient temperature and treated with different radiationen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho [UNESP], Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Botucatu, São Paulo.-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho [UNESP], Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Botucatu, São Paulo.-
dc.identifier.doi10.17224/EnergAgric.2014v29n3p213-219-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileISSN1808-8759-2014-29-03-213-219.pdf-
dc.relation.ispartofEnergia na Agricultura-
dc.identifier.lattes6064770779558216-
dc.identifier.lattes5551769177608542-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.