You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137730
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorUliana, Maíra Rodrigues-
dc.contributor.authorVenturini Filho, Waldemar Gastoni-
dc.contributor.authorOliveira, José Maria-
dc.contributor.authorTeixeira, José Antonio-
dc.date.accessioned2016-04-01T18:47:01Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:38:03Z-
dc.date.available2016-04-01T18:47:01Z-
dc.date.available2016-10-25T21:38:03Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.17224/energagric.2015v30n1p98-103-
dc.identifier.citationEnergia na Agricultura, v. 30, n. 1, p. 98-103, 2015.-
dc.identifier.issn1808-8759-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/137730-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/137730-
dc.description.abstractThe Brazilian wine industry has a remarkable characteristic that distinguishes from other markets, while the foreign market only accepts products originating from European varieties (Vitis vinifera), in Brazil, products originating from American varieties (Vitis labrusca and Vitis bourquina) and hybrids are also accepted. Dry and sweet varietal wines from varieties Bordô (dry and sweet), Isabel (sweet) e Máximo (dry) were analyzed, by the following chemical standard analyses: alcohol content; density; total and reduced dry matter; alcohol/reduced dry extract ratio; reducing sugars; total, volatile and fixed acidity; pH; total and free sulfur dioxide; and energy value. All analyzed wines presented results within the parameters set forth by Brazilian law, a positive fact, once they are commercialized. The varietal wine Máximo presented a low content of total and free sulfur dioxide, which may cause future problems with its sanity.en
dc.description.abstractA indústria brasileira de vinhos tem uma característica notável que a distingui dos outros mercados. Enquanto o mercado estrangeiro só aceita produtos originários das variedades europeias (V. vinifera), no Brasil, produtos originários das variedades americanas (V. labrusca e V. bourquina) e híbridos também são aceitos. Vinhos varietais secos e suaves das variedades Bordô (seco e suave), Isabel (suave) e Máximo (seco), foram avaliados pelas seguintes determinações químicas: teor alcoólico; densidade; extrato seco total e reduzido; relação álcool em massa/extrato seco reduzido, açúcares redutores; acidez total, volátil e fixa; pH; dióxido de enxofre total e livre; e valor energético. Todos os vinhos analisados apresentaram resultados dentro dos parâmetros estipulados pela legislação brasileira, fato positivo, uma vez que são comercializados. O vinho varietal Máximo apresentou um teor baixo de dióxido de enxofre livre e total, podendo acarretar problemas futuros com sua sanidade.pt
dc.format.extent98-103-
dc.language.isopor-
dc.sourceCurrículo Lattes-
dc.subjectAlcoholic beveragesen
dc.subjectBordôen
dc.subjectIsabellaen
dc.subjectMáximoen
dc.subjectBebida alcoólicapt
dc.subjectBordôpt
dc.subjectIsabelpt
dc.subjectMáximopt
dc.titleVinhos de mesa varietais de uvas americanas: análises químicas e energéticapt
dc.title.alternativeVarietal table wines from american grapes: chemical and energy analisysen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.contributor.institutionUniversidade do Minho-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Gestão e Tecnologia Agroindustrial, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Botucatu, Fazenda Experimental Lageado, CEP 18603970, SP, Brasil-
dc.description.affiliationCentro de Engenharia Biológica - Universidade do Minho-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Departamento de Gestão e Tecnologia Agroindustrial, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu, Fazenda Experimental Lageado, CEP 18603970, SP, Brasil-
dc.identifier.doi10.17224/energagric.2015v30n1p98-103-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileISSN1808-8759-2015-30-01-98-103.pdf-
dc.relation.ispartofEnergia na Agricultura-
dc.identifier.lattes9229984315982663-
dc.identifier.lattes2714999125459575-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.