You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/140961
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorFerreira, Almecina Balbino-
dc.contributor.authorMing, Lin Chau-
dc.contributor.authorChechetto, Fátima-
dc.contributor.authorPinto, Rute Alves-
dc.date.accessioned2016-07-07T12:36:11Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:44:59Z-
dc.date.available2016-07-07T12:36:11Z-
dc.date.available2016-10-25T21:44:59Z-
dc.date.issued2010-
dc.identifierhttp://revistas.fca.unesp.br/index.php/rat/article/view/1120-
dc.identifier.citationRevista Raízes e Amidos Tropicais, v. 6, p. 201-208, 2010.-
dc.identifier.issn1808-981X-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/140961-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/140961-
dc.description.abstractThe dioscoreáceas constitute an important source of food are distributed in tropical and subtropical worldwide. The genus Dioscorea, which belongs to most species of wild and cultivated family, encompassing tropical species native to Africa asia and America.The objective was to survey the varieties of yams (Dioscorea sp.) Grown by farmers in order to verify the species kept by them and their diversity, popular names of the varieties and on the production system of culture as: preparation of tubers seeds, crop management, soil preparation, planting, cultivation and marketing. To the top of the field research was used to sampling the kind of "snowball", which consisted of talking to some farmers and vegetable sellers in the markets of the region for the location of the main farmers who grow yams. During the fieldwork, there were 48 farmers growing different crops and also plant the yams (Dioscorea sp.), With their respective names to the popular genre.Tubers were found in two species: Dioscorea alata and D.trifida. Soil preparation is done in a very rudimentary, and the cultivation of yams is done in the system "smacks of touch."14% of farmers used some type of agricultural implement for soil tillage.The seed preparation varies with each species, 55% of the seeds are planted matches and 45% whole. The organization of production and destination happen in communities where a large part is devoted to the family diet (71%), and the surplus is for sale delivered straight to consumers and intermediaries.en
dc.description.abstractAs dioscoreáceas constituem uma importante fonte alimentar, estão distribuídas nas regiões tropicais, subtropicais e temperadas de todo mundo. O gênero Dioscorea, ao qual pertence a maioria das espécies cultivadas e silvestres da família, engloba espécies tropicais originária da África, Ásia e América. O objetivo do trabalho foi realizar um levantamento das variedades de cará (Dioscorea sp.) cultivadas pelos agricultores com o intuito de verificar as espécies mantida por eles e suas diversidades, nomes populares das variedades e sobre o sistema produtivo da cultura como: preparo das túberas sementes, manejo da cultura, preparo do solo, plantio, tratos culturais e comercialização. Para o início da pesquisa de campo foi usado a técnica de amostragem do tipo de “bola de neve”, que consistiu em conversar com alguns agricultores e vendedores dos mercados de hortaliças da região para a localização dos principais agricultores que cultivam o cará. Durante a pesquisa de campo, foram encontrados 48 agricultores que cultivam diversas culturas e também plantam o cará (Dioscorea sp.), com seu respectivos nomes populares para o gênero. Foram encontrados tubérculos de duas espécies: Dioscorea alata e D. trifida. O preparo do solo é feito de forma bem rudimentar, e o cultivo do cará é feito no sistema de “roça de toco”. 14% dos agricultores utilizaram algum tipo de implemento agrícola para o preparo do solo. O preparo das sementes varia de acordo com cada espécie, sendo que 55% das sementes são plantadas partidas e 45% inteiras. A organização e destino da produção acontecem nas comunidades, onde grande parte é destinada à alimentação familiar (71%), e o excedente é para a venda fornecida direto para consumidores e intermediários.pt
dc.format.extent201-208-
dc.language.isopor-
dc.sourceCurrículo Lattes-
dc.subjectAgricultureen
dc.subjectYamen
dc.subjectDioscoreaen
dc.subjectManagementen
dc.subjectCropping systemsen
dc.subjectAgriculturapt
dc.subjectCarápt
dc.subjectDioscoreapt
dc.subjectManejopt
dc.subjectSistema de cultivopt
dc.titleDioscoreáceas cultivadas por agricultores da baixada cuiabana em Mato Grosso Brasilpt
dc.title.alternativeDioscoreaceas cultured by farmers in downloaded cuiabana Mato Grosso Brazilen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual de Mato Grosso (UNEMAT)-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Horticultura, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileISSN1808-981X-2010-06-201-208.pdf-
dc.relation.ispartofRevista Raízes e Amidos Tropicais-
dc.identifier.lattes8512465830313458-
dc.identifier.lattes0906140441540293-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.