You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/141004
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSantos, Caio Marcio Guimarães-
dc.contributor.authorBraga, Camila de Lima-
dc.contributor.authorVieira, Marcos Ribeiro da Silva-
dc.contributor.authorCerqueira, Reginaldo Conceição-
dc.contributor.authorBrauer, Rigléia Lima-
dc.contributor.authorLima, Giuseppina Pace Pereira-
dc.date.accessioned2016-07-07T12:36:24Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:45:06Z-
dc.date.available2016-07-07T12:36:24Z-
dc.date.available2016-10-25T21:45:06Z-
dc.date.issued2010-
dc.identifierhttp://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81315093009-
dc.identifier.citationRevista Iberoamericana de Tecnologia Postcosecha, v. 11, n. 1, p. 67-74, 2010.-
dc.identifier.issn1665-0204-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/141004-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/141004-
dc.description.abstractThe lettuce is the most consumed vegetable leafy in natura and marketed both in networks and in specialized fairs free, being produced in different systems. This work has for objective to evaluate quality of lettuces, produced in different systems of production, commercialized in the city of Botucatu‐SP‐Brazil. Plants of the systems of conventional soil tillage, Organic system and hydroponic production had been collected in poits of sales and lead to the Laboratory of Postharvest of After‐harvest of the Faculty of Science Agronomic of the UNESP of Botucatu‐‐SP‐Brazil, where characteristic physics, chemistries and microbiological had been evaluated. The different cultivation systems not influence in the loss of mass of the plants when conditioned under cooling. Curly lettuces marketed in Botucatu‐SP present index bass of nitratos, being smaller still in those of organic cultivation. In spite of the inexistence of salmonellas in lettuce plants marketed in the city of Botucatu, these present unsatisfactory hygienic‐sanitary conditions.en
dc.description.abstractA alface é a hortaliça folhosa mais consumida in natura e comercializada tanto em redes especializadas como em feiras livres, sendo produzidas em diversos sistemas. Esse trabalho tem por objetivo avaliar a qualidade de alfaces, produzidas em diferentes sistemas de produção, comercializadas no município de Botucatu‐SP. Plantas dos sistemas de produção convencional, orgânica e hidropônica foram coletadas em diferentes pontos de vendas e conduzidas ao Laboratório de Pós‐colheita da Faculdade de Ciências Agronômicas da UNESP de Botucatu, onde foram avaliadas características físicas, químicas e microbiológicas. Os diferentes sistemas de cultivo não influenciam na perda de massa das plantas quando acondicionadas sob refrigeração. Alfaces crespas comercializadas em Botucatu‐SP apresentam baixos índices de nitratos, sendo menor ainda naqueles de cultivo orgânico.  Apesar da inexistência de salmonelas em plantas de alface comercializadas no município de Botucatu, estas apresentam condições higiênico‐sanitárias insatisfatórias.pt
dc.format.extent67-74-
dc.language.isopor-
dc.sourceCurrículo Lattes-
dc.subjectLactuca sativa L.en
dc.subjectNitrateen
dc.subjectContaminationen
dc.subjectMicroorganismen
dc.subjectLactuca sativa L.pt
dc.subjectNitratopt
dc.subjectContaminaçãopt
dc.subjectMicroorganismopt
dc.titleQualidade de alface comercializada no município de Botucatu-SPpt
dc.title.alternativeQuality of the lettuce commercialized in the city of Botucatu-SPen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, Brasil-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Engenharia Rural, Botucatu, SP, Brasil-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Instituto de Biociências (IBB), Departamento de Química e Bioquímica, Botucatu, SP, Brasil-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Horticultura, Botucatu, SP, Brasil-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Engenharia Rural, Botucatu, SP, Brasil-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Instituto de Biociências (IBB), Departamento de Química e Bioquímica, Botucatu, SP, Brasil-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileISSN1665-0204-2010-11-01-67-74.pdf-
dc.relation.ispartofRevista Iberoamericana de Tecnologia Postcosecha-
dc.identifier.lattes5551769177608542-
dc.identifier.lattes7437520314736956-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.