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Utilize este identificador para citar ou criar um link para este item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/19978
Título: 
Bioaccumulation of Microcystins In Lettuce
Autor(es): 
Instituição: 
  • Universidade de São Paulo (USP)
  • Universidade Estadual Paulista (UNESP)
ISSN: 
0022-3646
Financiador: 
  • Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)
  • Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)
Número do financiamento: 
  • FAPESP: 07/57508-5
  • CNPq: 300794/2004-5
Resumo: 
The contamination of lettuce (Lactuca sativa L.) by water-borne crude extracts of the cyanobacterium microcystin-producing Microcystis aeruginosa (Kutzing) Kutzing was investigated. The aim of the study was to determine whether bioaccumulation of microcystins occurs in lettuce foliar tissue when sprayed with solutions containing microcystins at concentrations observed in aquatic systems (0.62 to 12.5 mu g center dot L-1). Microcystins were found in lettuce foliar tissues (8.31 to 177.8 mu g per Kg of fresh weight) at all concentrations of crude extracts. Spraying with water containing microcystins and cyanobacteria may contaminate lettuce at levels higher than the daily intake of microcystins recommended by the World Health Organization (WHO), underscoring the need to monitor such food exposure pathways by public authorities.
Data de publicação: 
1-Dez-2012
Citação: 
Journal of Phycology. Hoboken: Wiley-blackwell, v. 48, n. 6, p. 1535-1537, 2012.
Duração: 
1535-1537
Publicador: 
Wiley-Blackwell
Palavras-chaves: 
  • alimentary security
  • cyanobacteria
  • food contamination
  • irrigation
  • Microcystis aeruginosa
  • vegetables
Fonte: 
http://dx.doi.org/10.1111/jpy.12006
Endereço permanente: 
Direitos de acesso: 
Acesso restrito
Tipo: 
outro
Fonte completa:
http://repositorio.unesp.br/handle/11449/19978
Aparece nas coleções:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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