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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/21851
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DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAranda-Selverio, Gabriel-
dc.contributor.authorPenna, Ana Lúcia Barretto-
dc.contributor.authorCampos-Sás, Luciana Frizarin-
dc.contributor.authorSantos Junior, Osvaldo dos-
dc.contributor.authorVasconcelos, Ana Flora Dalberto-
dc.contributor.authorSilva, Maria de Lourdes Corradi da-
dc.contributor.authorLemos, Eliana Gertrudes Macedo-
dc.contributor.authorCampanharo, João Carlos-
dc.contributor.authorSilveira, Joana Léa Meira-
dc.date.accessioned2014-05-20T14:01:58Z-
dc.date.available2014-05-20T14:01:58Z-
dc.date.issued2010-01-01-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422010000400025-
dc.identifier.citationQuímica Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 33, n. 4, p. 895-899, 2010.-
dc.identifier.issn0100-4042-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/21851-
dc.description.abstractViscosity of some polysaccharide solutions supports that these molecules can be applied in food sectors. Four exopolysaccharides (R1, R2, R3, R4) produced by different Rhizobium strains were selected. Sugar composition and differences in the uronic acid contents suggests that chemical structure of these molecules can vary when different culture conditions and strains are analyzed. The Power Law was the rheological model used to represent the experimental data of shear stress versus shear rate. All exopolysaccharides showed non-Newtonian behavior, with pseudoplastic characteristics. R1, R2 and R4 showed a slight increase in viscosity in the presence of 0,2 M NaCl.en
dc.description.sponsorshipFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
dc.description.sponsorshipConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
dc.format.extent895-899-
dc.language.isopor-
dc.publisherSociedade Brasileira de Química-
dc.sourceSciELO-
dc.subjectrheological behaviouren
dc.subjectexopolysaccharides from Rhizobiumen
dc.subjectPseudoplastic solutionen
dc.titlePropriedades reológicas e efeito da adição de sal na viscosidade de exopolissacarídeos produzidos por bactérias do gênero Rhizobiumpt
dc.title.alternativeRheological properties and effect of the salt addition on the exopolysaccharides viscosity produced by bacteria of Rhizobium genusen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.contributor.institutionUniversidade Federal do Paraná (UFPR)-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências e Tecnologia Departamento de Física, Química e Biologia-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de Tecnologia-
dc.description.affiliationUniversidade Federal de Uberlândia (UFU) Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências e Tecnologia Departamento de Física, Química e Biologia-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de Tecnologia-
dc.identifier.doi10.1590/S0100-40422010000400025-
dc.identifier.scieloS0100-40422010000400025-
dc.identifier.wosWOS:000278322500025-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileS0100-40422010000400025.pdf-
dc.relation.ispartofQuímica Nova-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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