You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/21889
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorMoreno Luzia, Debora Maria-
dc.contributor.authorJorge, Neuza-
dc.date.accessioned2014-05-20T14:02:05Z-
dc.date.available2014-05-20T14:02:05Z-
dc.date.issued2009-04-01-
dc.identifierhttp://www.ccarevista.ufc.br/seer/index.php/ccarevista/article/view/514-
dc.identifier.citationRevista Ciência Agronomica. Fortaleza: Univ Federal Ceara, v. 40, n. 2, p. 219-223, 2009.-
dc.identifier.issn0045-6888-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/21889-
dc.description.abstractThe aim of this work was to characterize jambolan seeds regarding its centesimal composition, and also to evaluate its antioxidant potential and fatty acid profile. To obtain the extract, dehydrated and grinded seeds were extracted with ethyl alcohol for 30 minutes, at a proportion of 1:3 of seeds:ethyl alcohol, under continuous agitation, at room temperature. Afterwards, the mixture was filtered and the supernatant subjected to a rotoevaporator at 40 degrees C aiming to determine, by direct weighing, the extract's dry matter yield. According to the results of centesimal composition, higher values were found for total carbohydrates. Ethanolic extract from jambolan seeds exhibited antioxidant potential, given by the EC(50) value, as well as by the amount of total phenolic compounds. In the oil studied, higher percentage of unsatured fatty acids stood out, being linoleic acid the main component, considered an essential fatty acid.en
dc.description.abstractEste trabalho teve como objetivo caracterizar as sementes de jambolão quanto à sua composição centesimal, além de avaliar o potencial antioxidante e o perfil dos ácidos graxos das mesmas. Para a obtenção do extrato, as sementes desidratadas e trituradas foram extraídas com álcool etílico por 30 minutos, na proporção de 1:3 de sementes:álcool etílico, sob agitação contínua, à temperatura ambiente. Em seguida, a mistura foi filtrada e o sobrenadante submetido ao rotoevaporador a 40 oC com vistas a determinar, por pesagem direta, o rendimento em matéria seca do extrato. De acordo com os resultados obtidos para a composição centesimal analisada, maiores valores foram encontrados para os carboidratos totais. O extrato etanólico de sementes de jambolão apresentou potencial antioxidante, dado pelo valor de EC50, bem como pela quantidade de compostos fenólicos totais. No óleo estudado, destacou-se maior porcentagem de ácidos graxos insaturados, sendo o principal componente o ácido linoléico, considerado ácido graxo essencial.pt
dc.format.extent219-223-
dc.language.isopor-
dc.publisherUniv Federal Ceara-
dc.sourceWeb of Science-
dc.subjectPhenolic compoundsen
dc.subjectGas chromatographyen
dc.subjectJambolan seedsen
dc.subjectCompostos fenólicospt
dc.subjectCromatografia gasosapt
dc.subjectSementes de jambolãopt
dc.titleComposição centesimal, potencial antioxidante e perfil dos ácidos graxos de sementes de jambolão (Syzygium cumini L.)pt
dc.title.alternativeAnalytical composition, antioxidant potential and fatty acid profile of jambolan (Syzygium cumini L.) seedsen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationUNESP, Dept Engn & Tecnol Alimentos, BR-15054000 Sao Jose do Rio Preto, SP, Brazil-
dc.description.affiliationUNESP, Dept Eng & Tecnol Alimentos, BR-15054000 Sao Jose do Rio Preto, SP, Brazil-
dc.description.affiliationUnespUNESP, Dept Engn & Tecnol Alimentos, BR-15054000 Sao Jose do Rio Preto, SP, Brazil-
dc.description.affiliationUnespUNESP, Dept Eng & Tecnol Alimentos, BR-15054000 Sao Jose do Rio Preto, SP, Brazil-
dc.identifier.wosWOS:000267497200008-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileWOS000267497200008.pdf-
dc.relation.ispartofRevista Ciência Agronômica-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.