You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/28101
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorVICENTINI, Nívea Maria-
dc.contributor.authorCASTRO, Tarcísio Mauro Rosseto de-
dc.contributor.authorCEREDA, Marney Pascoli-
dc.date.accessioned2014-05-20T15:11:40Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T17:45:54Z-
dc.date.available2014-05-20T15:11:40Z-
dc.date.available2016-10-25T17:45:54Z-
dc.date.issued1999-01-01-
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S0101-20611999000100023-
dc.identifier.citationFood Science and Technology (Campinas). Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 19, n. 1, p. 127-130, 1999.-
dc.identifier.issn0101-2061-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/28101-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/28101-
dc.description.abstractA proposta em estudo é o uso de películas comestíveis, derivadas de fécula de mandioca na manutenção da qualidade de frutos de pimentão após a sua colheita. Frutos de pimentão (Capsicum annuum L.) receberam tratamento com películas de amido, com a finalidade de avaliar a sua eficiência como barreira à perda de água, bem como sua influência nas propriedades físicas e químicas dos mesmos. Os frutos foram mergulhados por um minuto em suspensões a 1, 3 e 5% de fécula, secos naturalmente ao ar e armazenados em condições ambientais, onde a temperatura e umidade relativa médias do período variaram de 26,0-29,0° C e 59,5-71,5%, respectivamente. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado em esquema fatorial com 16 tratamentos, 3 repetições e 2 frutos por parcela. As análises de controle (porcentagem de perda de peso, textura, pH e teor de sólidos solúveis), foram feitas a cada três dias por um período de 12 dias. As películas a 3 e 5% mantiveram os frutos firmes. Os tratamentos não influenciaram significativamente na perda de peso, pH e no teor de sólidos solúveis.pt
dc.description.abstractOne idea under studies is the application of edible films, derived from cassava starch. Red peppers (Capsicum annuum L.), received a starch film, with the purpose to observe its efficiency as a barrier to water loss as well as its influence in physical and chemical properties. The fruits were dipped for one minute in 1, 3 to 5% starch suspensions, dried naturally in air and then stored in environmental condiditions, where the average temperature and relative humidity for the period varied respectively of 26,0-29,0°C e 59,5-71,5%. The experiment was carried out in a completely randomized statistical design and factorial outline with 16 treatments, 3 replications and 2 fruits per parcel. The observations (to evaluate weight loss, texture, pH and total soluble solids) were made every three days on a 12 day period. It was observed that the texture of the fruits immersed in the 3 to 5% starch suspension was significantly different when compared to the control and of the fruits immersed in the 1%. The treatments didn t influence significantly in the weight loss, pH and total soluble solids.en
dc.format.extent127-130-
dc.language.isopor-
dc.publisherSociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos-
dc.sourceSciELO-
dc.subjectpós-colheitapt
dc.subjectembalagempt
dc.subjectfilmes comestíveispt
dc.subjectamidopt
dc.subjectpostharvesten
dc.subjectpackagingen
dc.subjectedible filmsen
dc.subjectstarchen
dc.titleInfluência de películas de fécula de mandioca na qualidade pós-colheita de frutos de pimentão (Capsicum annuum L.)pt
dc.title.alternativeInfluence of cassava starch films in the postharvest quality in red peppers (Capsicum annuum L.)en
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista-
dc.identifier.doi10.1590/S0101-20611999000100023-
dc.identifier.scieloS0101-20611999000100023-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.relation.ispartofFood Science and Technology (Campinas)-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.