Please use this identifier to cite or link to this item:
http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/29538
- Title:
- Interações entre auxinas e ácido bórico, no enraizamento de estacas caulinares de Coffea arabica L. cv. Mundo Novo
- Interactions between auxins and boric acid in the rooting of stem cuttings Coffea arabica L. cv. Mundo Novo
- Universidade Estadual Paulista (UNESP)
- 0103-9016
- O presente trabalho teve como finalidade, estudar o efeito de auxinas e do boro no enraizamento de estacas caulinares de Coffea arabica L. cv. Mundo Novo. As estacas foram retiradas de ramos ortotrópicos semi-lenhosos de cafeeiro, as quais foram tratadas durante 24 horas com soluções de IBA ou NAA e boro, e a mistura das três substâncias, resultando um total de 14 tratamentos. Para a avaliação do objetivo em questão, foram realizadas as seguintes observações, mediante coleta após 90 dias de plantio: número de estacas enraizadas e número de estacas com calos. Através dos resultados obtidos, pode-se concluir que, para obter um maior número de estacas enraizadas, é conveniente o tratamento com NAA à 100 ou 200 ppm mais boro.
- The present research had as purpose to study auxin and boron effects on rooting of Coffea arábica L. cv. Mundo Novo stem cuttings. The cuttings were taken from orthotropous semi-hardwood branches of coffee-tree, which were treated during 24 hours with IBA or NAA and boron solutions, and the mixture of the three substances, resulting a total of 14 treatments. The following observations were realized, taking the cuttings 90 days after planting: number of rooted cuttings and callus formation per cutting. It can be concluded that to obtain a higher number of rooted cuttings, the treatment with NAA at 100 or 200 ppm plus boron is the most suitable.
- 1-Jan-1992
- Scientia Agricola. São Paulo - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, v. 49, n. spe, p. 23-27, 1992.
- 23-27
- Universidade de São Paulo (USP), Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (ESALQ)
- cafeeiro
- estacas
- enraizamento
- boro
- IBA
- NAA
- coffee
- cuttings
- rooting
- boron
- IBA
- NAA
- http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90161992000400005
- Acesso aberto
- outro
- http://repositorio.unesp.br/handle/11449/29538
There are no files associated with this item.
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.