You are in the accessibility menu

Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/3745
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPereira, Marcio Dias-
dc.contributor.authorSoares, Edimar Rodrigues-
dc.contributor.authorLopes, Jose Carlos-
dc.contributor.authorde Lima e Borges, Eduardo Euclides-
dc.date.accessioned2014-05-20T13:17:12Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T16:38:40Z-
dc.date.available2014-05-20T13:17:12Z-
dc.date.available2016-10-25T16:38:40Z-
dc.date.issued2012-01-01-
dc.identifierhttp://periodicos.ufersa.edu.br/revistas/index.php/sistema/issue/archive-
dc.identifier.citationRevista Caatinga. Mossoro: Univ Fed Rural Semi-arido-ufersa, v. 25, n. 3, p. 12-17, 2012.-
dc.identifier.issn0100-316X-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/3745-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/3745-
dc.description.abstractCubiu is a native Amazon plant that has attracted attention for its nutritional and pharmaceutical industries. The goal this paper was to evaluate the effect of priming on germination and seedling emergence from of three varieties of cubiu seeds: Santa Luzia, Thais and Musquet, using five priming conditions: water for 12 and 24 h, solutions of PEG 6000 and 0.35 Mol KNO3 for 24 and 48 h at 25 degrees C. Unprimed seeds were considered as control. After priming, seeds conditioned or not, were evaluated by means of tests: germination, speed of germination, seedling emergence and speed of emergence. The variety Thais had the best physiological quality, and priming in KNO3 which provided greater effects on germination and seed vigor cubiu.en
dc.description.abstractO cubiu é uma planta nativa da Amazônia que tem despertado interesse pelas suas características nutricionais e farmacêuticas. O objetivo do trabalho foi avaliar o efeito do condicionamento osmótico na germinação e na emergência de plântulas provenientes de sementes de três variedades de cubiu: Santa Luzia, Thaís e Mosquet, utilizando-se cinco condições de condicionamento osmótico: água por 12 e 24 h, soluções de PEG 6000 e KNO3 a 0,35 Mol por 24 e 48 h, a 25 ºC. Sementes não condicionadas foram consideradas como testemunha. Após o condicionamento, as sementes condicionadas ou não, foram avaliadas por meio dos testes: de germinação, índice de velocidade de germinação, emergência das plântulas e índice de velocidade de emergência. A variedade Thais foi a que a apresentou melhor qualidade fisiológica, sendo o condicionamento em KNO3 o que proporcionou maiores efeitos sobre a germinação e o vigor das sementes de cubiupt
dc.language.isopor-
dc.publisherUniv Fed Rural Semi-arido-ufersa-
dc.sourceWeb of Science-
dc.subjectSolanum sessiliflorumen
dc.subjectGerminationen
dc.subjectPrimingen
dc.titleCondicionamento osmótico de sementes de cubiupt
dc.title.alternativePriming of cubiu seedsen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.contributor.institutionUniversidade Federal do Espírito Santo (UFES)-
dc.contributor.institutionUniversidade Federal de Viçosa (UFV)-
dc.description.affiliationUniv Fed Rio Grande Norte UFRN, Dept Agr, BR-59280000 Macaiba, RN, Brazil-
dc.description.affiliationUniv Estadual Paulista UNESP, Dept Solos & Adubos, BR-14870000 Jaboticabal, SP, Brazil-
dc.description.affiliationUniversidade Federal do Espírito Santo (UFES) UFES, Dept Fitotecnia, BR-29500000 Alegre, ES, Brazil-
dc.description.affiliationUniversidade Federal de Viçosa (UFV), Dept Engn Florestal, BR-36570000 Vicosa, MG, Brazil-
dc.description.affiliationUnespUniv Estadual Paulista UNESP, Dept Solos & Adubos, BR-14870000 Jaboticabal, SP, Brazil-
dc.identifier.wosWOS:000309556300003-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.relation.ispartofRevista Caatinga-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

There are no files associated with this item.
 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.