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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/75339
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DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSarmento-Brum, Rúbia Borges Cruz-
dc.contributor.authorSantos, Gil Rodrigues dos-
dc.contributor.authorCastro, Henrique Guilhon de-
dc.contributor.authorGonçalves, Clebson Gomes-
dc.contributor.authorCardon, Carlos Henrique-
dc.contributor.authorLeão, Evelynne Urzêdo-
dc.contributor.authorSarmento, Renato de Almeida-
dc.date.accessioned2014-05-27T11:29:06Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T18:48:16Z-
dc.date.available2014-05-27T11:29:06Z-
dc.date.available2016-10-25T18:48:16Z-
dc.date.issued2013-05-01-
dc.identifierhttp://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/14131-
dc.identifier.citationBioscience Journal, v. 29, n. 3, p. 622-626, 2013.-
dc.identifier.issn1516-3725-
dc.identifier.issn1981-3163-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/75339-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/75339-
dc.description.abstractEnvironmental problems caused by synthetic fungicides have increased the search for alternative methods of control of plant diseases. The objective was to evaluate the effect of essential oil of citronella grass, on the fungus Rhizoctonia solani, in different methods of in vitro fungitoxicity. We used a randomized design in a factorial design with four replications, where the factors were composed of four methods for assessing the in vitro fungitoxicity of the essential oil of citronella grass (essential oil diluted in Tween 80 (0.5%) and embedded in the culture medium PDA (potato dextrose agar) still melting, essential oil diluted in Tween 80 (0.5%) and distributed on the surface of the PDA; oil essential diluted in Tween 80 (0.5%) and distributed on filter paper attached to the inner surface of the lid of the Petri dish, pure essential oil and distributed on the surface of the culture medium, and control) and five evaluation periods (2, 4, 6, 8 and 10 days of incubation). Was used 0.25μL mL-1 of citronella oil in all treatments. Of the treatments evaluated the use of pure oil distributed on the surface of the culture medium was more effective in reducing the mycelial diameter in all evaluations. In this method the rate of mycelial growth was 9,02 mm day-1, reaching in last evaluation 79,77 mm.en
dc.description.abstractOs problemas ambientais causados por fungicidas sintéticos têm elevado as buscas por métodos alternativos de controle de doenças de plantas. Objetivou-se avaliar o efeito do óleo essencial de capim citronela, sobre o fungo Rhizoctonia solani, em diferentes métodos de avaliação de fungitoxicidade in vitro. Foi utilizado delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial com quatro repetições, onde os fatores foram compostos por quatro métodos de avaliação da fungitoxicidade in vitro do óleo essencial (óleo essencial diluído em Tween 80 (0,5%) e incorporado ao meio de cultura BDA (batata, dextrose e ágar) ainda fundente; óleo essencial diluído em Tween 80 (0,5%) e distribuído na superfície do BDA; óleo essencial diluído em Tween 80 (0,5%) e distribuído em papel filtro fixado na superfície interna da tampa da placa de Petri; óleo essencial puro e distribuído na superfície do meio de cultura; e testemunha) e por cinco épocas de avaliação (2, 4, 6, 8 e 10 dias de incubação). Foram utilizados 0,25µL mL-1 do óleo do capim citronela em todos os tratamentos. Dos tratamentos avaliados o uso do óleo puro distribuído na superfície do meio de cultura foi mais eficiente na redução do diâmetro micelial em todas as avaliações. Neste método a taxa de crescimento micelial foi de 9, 02 mm dia-1, atingindo na última época de avaliação 79,77 mm.pt
dc.format.extent622-626-
dc.language.isoeng-
dc.language.isopor-
dc.sourceScopus-
dc.subjectCymbopogon nardus-
dc.subjectMedicinal plants-
dc.subjectMycelial growth-
dc.subjectRhizoctonia solani-
dc.titleAvaliação in vitro de diferentes métodos de análises de fungitoxicidade de óleos essenciaispt
dc.title.alternativeEvaluation in vitro of different methods of analysis fungitoxicity of essential oilsen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Federal do Tocantins (UFT)-
dc.contributor.institutionUFT-
dc.contributor.institutionUniversidade Federal de Viçosa (UFV)-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationCiências Agrárias e Biotecnológicas Universidade Federal do Tocantins - UFT, Gurupi, TO-
dc.description.affiliationUFT, Gurupi, TO-
dc.description.affiliationUniversidade Federal de Viçosa, Rio Paranaíba, MG-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista - UNESP, Botucatu, SP-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista - UNESP, Botucatu, SP-
dc.identifier.wosWOS:000321100600011-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.file2-s2.0-84879576915.pdf-
dc.relation.ispartofBioscience Journal-
dc.identifier.scopus2-s2.0-84879576915-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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