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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/111264
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DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSouza, Olegario Pinheiro de-
dc.contributor.authorZanini, Jose Renato-
dc.contributor.authorRodrigues Torres, Jose Luiz-
dc.contributor.authorBarreto, Antonio Carlos-
dc.contributor.authorCampos Souza, Eduardo Luis-
dc.date.accessioned2014-12-03T13:07:07Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T19:58:47Z-
dc.date.available2014-12-03T13:07:07Z-
dc.date.available2016-10-25T19:58:47Z-
dc.date.issued2013-11-01-
dc.identifierhttp://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/15066-
dc.identifier.citationBioscience Journal. Uberlandia: Univ Federal Uberlandia, v. 29, n. 6, p. 1971-1980, 2013.-
dc.identifier.issn1981-3163-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/111264-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/111264-
dc.description.abstractThe pineapple crop has a permanent demand for water, variable and dependent on their stage of development, which may affect the production and fruit quality. This study aimed to evaluate the chemical quality of fruits Smooth cayenne pineapple submitted to different levels and frequency of water replacement in the soil. We used a randomized block design in a 4 x 2 factorial arrangement, consisting of four levels of soil water replenishment (50%, 75%, 100% and 125% of crop evapotranspiration) and two irrigation frequencies (1 and 3 days) with four replications. We evaluated the parameters: juice yield (RS), hydrogen potential (pH), total soluble solids (SST), titratable acidity (ATT), SST/ATT relationship, ascorbic acid (AA). It was observed that the blades and irrigation frequencies did not affect the juice yield (RS) and ascorbic acid (AA), the increase of the blades irrigation influenced positively the quality of the fruit as it increases the values of total soluble solids (SST) decreases the acidity (ATT), raises the relationship SST/ATT and hydrogen potential (pH).en
dc.description.abstractA cultura do abacaxi apresenta uma demanda permanente por água, variável e dependente de seu estádio de desenvolvimento, que pode afetar a produção e a qualidade do fruto. Neste estudo objetivou-se avaliar a qualidade química dos frutos do abacaxi Smooth cayenne submetido a diferentes níveis e frequências de reposição de água no solo. Utilizou-se delineamento em blocos casualizados num esquema fatorial 4 x 2, constituído por quatro níveis de reposição de água no solo (50%, 75%, 100% e 125% da evapotranspiração da cultura) e duas frequências de irrigação (1 e 3 dias), com quatro repetições. Avaliou-se os parâmetros: rendimento de suco (RS), potencial hidrogeniônico (pH), sólidos solúveis totais (SST), acidez total titulável (ATT), relação SST/ATT, ácido ascórbico (AA). Observou-se que as lâminas e frequências de irrigação não influenciaram o rendimento de suco (RS) e ácido ascórbico (AA); o aumento das laminas de irrigação influenciou positivamente a qualidade do fruto, pois aumenta os valores de sólidos solúveis totais (SST), diminui a acidez titulável (ATT), eleva a relação SST/ATT e o potencial hidrogeniônico de suco (pH).pt
dc.format.extent1971-1980-
dc.language.isopor-
dc.publisherUniv Federal Uberlandia-
dc.sourceWeb of Science-
dc.subjectAnanas comosusen
dc.subjectevapotranspirationen
dc.subjectIrrigation managementen
dc.titleRendimento do suco e qualidade química do abacaxi sob lâminas e frequências de irrigaçãopt
dc.title.alternativeYield of pineapple juice and chemical quality in irrigation frequency and bladesen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionIFTM-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationIFTM, Uberaba, MG, Brazil-
dc.description.affiliationUNESP, FCAV, Jaboticabal, SP, Brazil-
dc.description.affiliationUnespUNESP, FCAV, Jaboticabal, SP, Brazil-
dc.identifier.wosWOS:000327940900025-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileWOS000327940900025.pdf-
dc.relation.ispartofBioscience Journal-
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