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Please use this identifier to cite or link to this item: http://acervodigital.unesp.br/handle/11449/140397
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DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorFerreira, Juliana Ferrari-
dc.contributor.authorSbruzzi, Dalva-
dc.contributor.authorBarros, Kleber Vânio Gomes-
dc.contributor.authorMachado, Isaac Stringueta-
dc.contributor.authorTambourgi, Elias Basile-
dc.date.accessioned2016-07-07T12:33:38Z-
dc.date.accessioned2016-10-25T21:43:37Z-
dc.date.available2016-07-07T12:33:38Z-
dc.date.available2016-10-25T21:43:37Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifierhttp://www.deag.ufcg.edu.br/rbpa/rev132.html-
dc.identifier.citationRevista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v. 13, n. 2, p. 197-202, 2011.-
dc.identifier.issn1517-8595-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11449/140397-
dc.identifier.urihttp://acervodigital.unesp.br/handle/11449/140397-
dc.description.abstractCurauá (Ananas erectifolius LB Smith) is a typical plant of northern and central-western Brazil. It produces a highly strong fiber with applications in several areas, mainly in the automotive industry. Belonging to the family of Bromeliaceae, it contains significant levels of bromelain, a group of proteolysis’ enzymes with application in several areas such as in the food, pharmaceutical and cosmetics industries. In this work we evaluated the purification of the enzyme present in the leaves of Curauá by means of an aqueous two-phase system PEG 4000/Potassium phosphate. The enzyme had its activity measured in each phase by the Biuret method. The purification factor (PF) was obtained in order to optimize the conditions for purification of the bromelain. It was used 03 pH 7.0, 8.0 and 9.0 values, varying the proportional composition in between the polymeric and the saline phases (tie-lines). It was used the purple variety of Curauá. The results showed that PEG system 4000/ potassium phosphate polymer with a higher concentration and at pH 7.0 produced better results in enzyme purification.en
dc.description.abstractO curauá (Ananas erectifolius L.B. Smith) é uma planta característica do Norte e Centro-oeste do Brasil e produz uma fibra de alta resistência, com aplicações nas diversas áreas, principalmente na indústria automobilística. Pertencente à família das Bromeliaceae, contém níveis significativos de bromelina, conjunto de enzimas proteolíticas com aplicação em diferentes áreas, tais como em indústrias alimentícias, farmacêuticas e de cosméticos. Neste trabalho avaliou-se a purificação da enzima presente nas folhas do curauá (Ananas erectifolius L.B. SMITH), através de sistema bifásico aquoso PEG 4000/Fosfato de potássio e se mediu a atividade enzimática em cada fase, pelo método de Biureto, obtendo-se o fator de purificação (FP), com o objetivo de otimizar as condições de purificação da bromelina. Utilizaram-se 3 valores de pH 7,0; 8,0 e 9,0 variando-se a composição proporcional entre a fase polimérica e a salina (tie-lines), Foi utilizada a variedade roxa do curauá, em que os resultados mostraram que o sistema PEG 4000/Fosfato de potássio com maior concentração polimérica e em pH 7,0, apresentou melhor resultado na purificação enzimática.pt
dc.format.extent197-202-
dc.language.isopor-
dc.sourceCurrículo Lattes-
dc.subjectAnanas erectifoliusen
dc.subjectBromelainen
dc.subjectPurificationen
dc.subjectAqueous two-phase systemsen
dc.subjectpHen
dc.subjectAnanas erectifoliuspt
dc.subjectBromelinapt
dc.subjectPurificaçãopt
dc.subjectSistema bifásico aquosopt
dc.subjectpHpt
dc.titlePurificação da enzima bromelina presente no curauá (Ananas erectifolius L.B. Smith) variedade roxa, por sistema bifásico aquoso PEG 4000/fosfato de potássiopt
dc.title.alternativePurification of bromelain enzyme from curauá (Ananas erectifolius LB Smith) purple variety, by aqueous two-phase system PEG 4000/potassium phosphateen
dc.typeoutro-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual de Campinas (UNICAMP)-
dc.contributor.institutionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual de Campinas (UNICAMP), Campinas, SP, Brasil-
dc.description.affiliationUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Solos e Recursos Ambientais, Botucatu, SP, Brasil-
dc.description.affiliationUnespUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Solos e Recursos Ambientais, Botucatu, SP, Brasil-
dc.rights.accessRightsAcesso aberto-
dc.identifier.fileISSN1517-8595-2011-13-02-197-202.pdf-
dc.relation.ispartofRevista Brasileira de Produtos Agroindustriais-
dc.identifier.lattes8697032623119186-
dc.identifier.lattes1157903355851898-
dc.identifier.lattes3501830648806376-
Appears in Collections:Artigos, TCCs, Teses e Dissertações da Unesp

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